ملت ايران خود از حافظان ميراث فرهنگي هستند

رييس سازمان ميراث فرهنگي در آيين افتتاح نخستيين نمايشگاه اسناد قاجار واقع در سالن عاشوراي کاخ گلستان با بيان اينکه دوران انبارداري و حفاظت صرف به پايان رسيده است ميراث فرهنگي را متعلق به همه ملت ايران دانست و افزود: ملت ايران حافظ و نگهبان ميراث فرهنگي هستند، اين در شان ملت ايران نيست که در يک مکان تاريخي مواظب باشيم که کسي خطي نکشد يا يادگاري ننويسد.

حميد بقايي همه ملت ايران را حافظ ميراث فرهنگي ايران عنوان کرد و افزود: افتخار ملت ايران مراقبت و حفظ تک تک ارزش ها و آثار تاريخي کشور است.

به گفته بقايي؛ متاسفانه افرادي به خود اجازه مي‌دهند که براي سودآوري اقتصادي يک بناي تاريخي واقع در قلب پايتخت، تهران قديم و کانون سياسي ايران در دو قرن اخير را خراب کنند و از سوي ديگر متاسفانه دستگاه‌هاي مدعي فرهنگ و ميراث فرهنگي بر اين موضوع صحه مي‌گذارند.

وي با بيان اينکه پاسخ اين موضوع در پيچ و خم‌هاي اداري يافت نمي‌شود گفت: اکنون برخي ميراث فرهنگي کشور را به بهانه گرفتن پول و رقم هايي جبران ناپذير مي‌فروشند.

معاون رييس جمهور تاکيد کرد: بايد شرايط را طوري فراهم کنيم که کسي جرات نکند يک بناي تاريخي را خراب کند و به جاي آن پاساژي هفت طبقه مخصوص فروش لوازم آرايش و صوتي تصويري يا پله برقي بسازد.

اين مقام مسئول، سازمان ميراث فرهنگي را تنها متولي حفاظت از آثار تاريخي ندانست و تاکيد کرد: در اين راستا بايد راه را براي حفاظت از ميراث فرهنگي و آثار تاريخي کشور براي همه مردم باز کنيم نه اينکه درها را ببنديم و خط قرمز ايجاد کنيم.

وي با بيان اينکه اگر روزي در همين بازار، يک آتش‌سوزي رخ دهد هيچ‌کس جلودار آن نخواهد بود ، به بازديد از بازار تهران همراه با رييس شوراي شهر و مسئولان ميراث فرهنگي استان تهران اشاره کرد و گفت:در اين بازديد رياست شوراي شهر تهران نيز به اين نتيجه رسيد که وضعيت بازار تهران بسيار اسف بار است چنانچه زودتر نجنبيم چيزي از هويت پايتخت و بازار تهران باقي نخواهد ماند.

رييس سازمان ميراث فرهنگي به وجود بيش از 12 امامزاده، قبر لطفعلي‌خان زند، حمام و غرفه‌هاي بسيار بازار تهران به عنوان کانون اجتماعي و مسجد امام بازار به عنوان کانون سياسي شهر تهران اشاره کرد و افزود: متاسفانه المان هاي تاريخي تهران بدست کساني که خود در مرجع حفظ و نگهداري آثار تاريخي هستند در حال نابودي است.

وي در ادامه به امنيت کامل در محلات سنتي تهران قديم و پرورش افراد با هويت و داراي عقبه فرهنگي در اين محلات اشاره کرد و گفت: غداخوردن در سفره ايراني به عنوان کانون محبت خانواده خود داراي آيين و روشي خاص بود و اين در حالي است که اکنون در شهرهاي بزرگ بي هويتي تزريق مي‌شود.

وي ميراث فرهنگي را تنها به مفهوم حفظ آثار ندانست بلکه به مفهوم احياي جزء به جزء فرهنگ ايراني در زندگي ايرانيان عنوان کرد.

بقايي رونمايي از معاهده فين کن اشتاين را تجربه خوبي دانست و افزود: ‌البته اين قراردادها در طول تاريخ ايران و حتي در همين مقطع کنوني چندين بار تکرار شده‌اند.

وي اين قرارداد را بيانگر اين نکته دانست که اگر ارتش عليل و بيمار فتحعلي شاه به درستي از سوي خزانه تامين مي‌شدند هيچ‌گاه دچار شکست نمي‌شد.

بقايي موزه‌هاي ايران به ويژه موزه ملي را هم شان و هم طراز موزه هاي بريتانيا و لوور دانست و به تجربه امانت منشور کوروش و قراردادهاي مکرر و نامه نگاري‌هاي مکرر موزه بريتانيا براي عدم تعهد به امانت اين اثر اشاره کرد.

وي در بخشي از سخنان خود به شرط موزه بريتانيا مبني بر لزوم ضمانت منشور کوروش توسط رياست جمهوري اسلامي ايران و قوه قضائيه اشاره کرد و گفت: به رغم همه اين شروط اعلام کرديم که تائيد رياست سازمان ميراث فرهنگي هم طراز با تاييد دولت جمهوري اسلامي است و سرانجام اين اثر با تاييد و ضمانت اينجانب و مدير کل امور حقوقي سازمان ميراث فرهنگي و نيز با امضاي رياست موزه ملي ايران به امانت گرفته شد.

اين مقام مسئول در ادامه به قرارداد موزه لوور مبني برلزوم نمايش آثار ايراني اين موزه در ايران تاکيد کرد و گفت: ما بايد به داشته‌هاي فرهنگي و باورهاي ذهني و ملي خود تکيه کنيم، فرهنگ و تاريخ ايراني به مفهوم يک قوم نيست بلکه به مفهوم انسانيت منش و خوي بزرگي است./118

انتهای پیام/

کد خبر 1389091450